210 pitchmarks NIET gerepareerd op hole 5

 

Pitchmarks en nog eens pitchmarks !

Op de greens wordt het spel beslist. Vooral hier wil je een optimale speelkwaliteit. Een eerlijke, gelijkmatige rol. De niet gerepareerde pitchmarks zijn ergernis nummer 1. Onze baan wordt zeer intensief bespeeld en de vele betredingen betekenen verdichting van de toplaag. Extra onderhoud is nodig, zoals extra beluchten en bezanden en dat geeft tijdelijk verbetering. In natte periodes worden de greens zo droog mogelijk gehouden en worden ze preventief behandeld tegen schimmelvorming. De eerste schimmelplekjes worden uitgestoken of meteen weer ingezaaid.

In aanloop naar de golfweek doen de greenkeepers extra hun best de greens zo optimaal mogelijk te krijgen. Hoe pijnlijk is het dan dat ik op de green van hole 2, die vaak hoog wordt aangespeeld, meer dan 80  kleine bruine spots zie van niet gerepareerde pitchmarks.  Op 10 juli op green 5 tel ik maar liefst 210 plekjes. En dat is de oogst van 3 weken niet herstellen en dus weer een kwart vierkante meter straatgras erbij!! Zo komen we nooit aan echt goede greens.   Zie de foto hierboven.

Er zijn 4 goede redenen om pitchmarks onmiddellijk na het ontstaan goed te herstellen:

  • Een niet gerepareerde pitchmark getuigt van geen respect voor de greenkeepers en de baancommissie die hun best doen om mooie greens te verzorgen.
  • Als de pitchmarks goed hersteld worden, dan rolt de bal beter en is er meer kans dat de putt valt
  • Een niet gerepareerde pitchmark getuigt van geen respect voor de andere spelers. Zij hebben last van de pitchmark die door jou niet gerepareerd is!
  • EN VOORAL: een pitchmark die niet binnen 30 minuten hersteld is, maakt een green kwetsbaarder voor straatgras en ziektes zoals schimmel.

Doen op de green:

  • Pas jouw routine aan. Bij aankomst op de green zoek je eerst je pitchmark en repareer deze voor je gaat putten. Steek je pitchvork 5-6 keer rondom de pitchmark en duw de grond lichtjes naar het midden van de spot en vlak deze daarna met uw putter.
  • Herinner anderen vriendelijk aan de plicht om pitchmarks te herstellen. Een direct gerepareerde pitchmark herstelt binnen een paar dagen. De oppervlakte van de green is bij een niet tijdig gerepareerde pitchmark voor weken beschadigd.

Bekijk de video https//youtu.be/DUQncoVFrwU

John Huls