Waarom wintergreens?

Er is  ons vanuit de club de vraag gesteld waarom er al geruime tijd wintergreens zijn. Daarom lijkt het ons verstandig om dit toch even toe te lichten. Want het is logisch dat we kijken naar de banen om ons heen, omdat die vaak de zomergreens wel open hebben.
Als we kijken naar de datum van oprichting van onze baan, 1927, kun je begrijpen dat de maatstaven voor de aanleg van de baan toen heel anders was. Er werd een plaats bepaald waar de green zou komen. Hier werd toen een zandpakket van 30 cm zwarte es grond op aangebracht (bovenste zwaar bemeste toplaag van een weiland). Want hier wil het gras wel op groeien, zo dachten ze toen. Voor die tijd was het ook prima, want er speelden toen ook nog niet erg veel mensen op de baan. Een moderne green, zoals de banen om ons heen nu hebben, wordt opgebouwd in lagen. Eerst komt er een pakket grof wit zand en hierin komt de drainage. Dan komt er een zandpakket 30 cm 90/10. Dit betekent 90% grof wit zand en 10% organisch materiaal.  We kunnen ons wel voorstellen dat deze greens geen last hebben van water in de bovenste toplaag. Wij hebben daar dus wel last van. En samen met dat zwarte zand zijn onze greens ook nog erg gevoelig voor verdichting.
Betreden onder natte omstandigheden.
We zijn al jaren bezig om de toplaag te verschralen met  grof witzand. De bovenste 10 cm is inmiddels ook al goed verschraald.  Ook hebben we met de fill and drill (30 cm boren en opvullen met wit zand) geprobeerd de zwarte laag te doorbreken.  Hiermee vergroten we de bufferruimte voor het water.
We hebben een fantastische bijna 100 jaar oude baan maar wel met enkele beperkingen. We vragen u daarom om enig begrip, want als het aan ons ligt speelt u altijd op zomergreens. Mocht u toch nog een vraag hebben stel hem gerust aan aan ons. Daar zijn we altijd voor open.
Vriendelijke groet,
de greenkeepers.