2019 – Nieuwe regels

Uitwerking van 6 t/m 8

6. VLAGGENSTOK IN DE HOLE
Het is toegestaan dat je bij een putt vanaf de green de vlaggenstok in de hole laat staan. Er zal dus geen straf meer zijn als de bal vanaf de green tegen een onbewaakte vlaggenstok wordt geputt.
Een speler mag zelf kiezen of hij bij een bal op de green de vlag in de hole laat staan of uit de hole haalt. Je kunt de vlag in de hole laten staan als je denkt dat je dan meer kans maakt om de bal te holen. Als je de vlag in de hole laat staan en de bal raakt de vlag en valt in de hole: prima. Als de bal door de vlag uit de hole wordt geketst, moet je de bal spelen zoals hij ligt.
Vanaf 2019 is er ook geen straf meer als je per ongeluk de vlaggenstok raakt die op de green ligt. Je krijgt wel twee strafslagen als je de vlaggenstok expres raakt en je er voordeel van zou kunnen hebben.
Zie de film.

7. BEWOGEN BAL (niet op de green)
Als je bal beweegt door een actie die jij hebt veroorzaakt, dan krijg je volgens de nieuwe regels een strafslag. Dus stel dat je bal op de fairway ligt, dat je een blaadje bij je bal weghaalt en dat de bal door deze actie beweegt, dan moet je de bal met een strafslag terugplaatsen.
Maar het bewegen van een bal is jou alleen te verwijten als het vrijwel zeker is (95 procent zeker of meer) dat de beweging door jou is veroorzaakt.
Bekijk de video. In de situatie in de video is het niet zeker dat de bal beweegt door toedoen van de speler. De oorzaak van het bewegen van de bal wordt daarom toegekend aan een natuurlijke kracht, zoals de wind of de zwaartekracht. De speler in de video krijgt dus geen strafslag en mag de bal verder spelen vanaf de nieuwe plek waar de bal na de beweging ligt.
Kortom, de speler is niet meer verantwoordelijk voor het veroorzaken van de beweging tenzij het vrijwel zeker is dat hij de bal bewoog.

8. BEWOGEN BAL OP DE GREEN
In de nieuwe regels zal er geen straf meer zijn voor het per ongeluk bewegen van de bal op de green. Bijvoorbeeld als je de bal beweegt bij het maken van een oefenswing of bij het voorbereiden van je slag; of als je de balmerker laat vallen waardoor de bal beweegt; of als je de bal met je voet beweegt; of als je de balmerker beweegt. In al deze gevallen moet je de bal terugplaatsen op de oorspronkelijke plek.
Ook als de bal beweegt nadat je de bal gemerkt en teruggeplaatst hebt, moet je de bal op de oorspronkelijke plek terugplaatsen. Dat geldt niet alleen als de bal door eigen toedoen is bewogen maar ook als de bal beweegt door andere oorzaken zoals de wind. Indien je de exacte plek waar de bal lag niet weet, schat deze dan zo nauwkeurig mogelijk in en plaats de bal op die plek terug.
Zie ter illustratie film-1 en film-2.