2019 – Nieuwe regels

Uitwerking van 1 t/m 5

1. IDENTIFICEREN VAN DE GOLFBAL
Je hoeft niet meer aan de tegenstander of medespeler te melden dat je jouw bal wil identificeren. In de nieuwe regels wordt namelijk vertrouwd op de ‘redelijke beoordeling’ van een speler bij het meten van een plaats, punt, lijn, gebied of afstand. Daarom is er per 1 januari 2019 geen ‘meldingsplicht’ meer als je een bal wil identificeren (of wil bekijken of hij beschadigd is). Maar je moet de bal nog wel markeren voordat je hem opneemt.
Belangrijk: voordat je een ronde begint is het verstandig om met een stift een merkteken op je bal te zetten. Veel golfers spelen met hetzelfde merk bal en als je jouw bal niet kunt identificeren, wordt hij als verloren beschouwd. Zie de film.

2. VERWIJDEREN VAN LOSSE NATUURLIJKE VOORWERPEN IN DE BUNKER
Je mag losse natuurlijke voorwerpen in de bunker verwijderen en ook het zand aanraken met je club of hand. Voorbeelden van losse natuurlijke voorwerpen zijn: blaadjes, dennenappels, takken.
Maar … Als je bij het weghalen van losse natuurlijke voorwerpen de bal beweegt, krijg je daar wel één strafslag voor. En je mag per 1 januari 2019 in een bunker nog steeds niet ‘grounden’ in de directe buurt van je bal. Zie de film.

3. DROPPEN VAN KNIEHOOGTE
Bij het droppen laten we de bal vallen van kniehoogte . Hou de bal op kniehoogte en laat de bal los zodat hij recht naar beneden valt. Zie de film.

4. HINDERNISSEN
Bij het ontwijken van een hindernis zijn er altijd twee opties:
– Een bal spelen van de plaats waar de oorspronkelijke bal is gespeeld (een drop met bijtelling van één strafslag).
– Een bal droppen in een rechte lijn naar achteren, met bijtelling van één strafslag.
Als je bal in een rode hindernis komt, is er nog een derde optie: de hindernis zijwaarts ontwijken met bijtelling van één strafslag. Zie de film.

5. LOSSE NATUURLIJKE VOORWERPEN IN HINDERNISSEN
Als je je bal vindt in een hindernis en vanaf daar wilt spelen, dan gelden dezelfde regels als wanneer je de bal speelt vanaf de fairway of vanuit de rough. Dus voordat je gaat slaan mag je losse natuurlijke voorwerpen in de hindernis verplaatsen. Je mag ook oefenswings maken waarbij de grond of het water in de hindernis geraakt wordt. Je mag de stok ook grounden bij de bal als je bal in een hindernis ligt. Zie de film.